Yllättäviä ehdokkuuksia ja tehtävien valintoja

 

Olen tähän asti seurannut Peruskuntayhtymä Akselin toimintaa lähinnä kännykästä, hakiessani palvelunumeroita. Sitäkin aika vähän aiemmin, koska kuuluin työterveyshuollon pariin. Nyt vaalien lähestyessä ja joidenkin, lähinnä ikäihmisten aktivoimana, olen koittanut pikkuhiljaa perehtyä asioihin ja nimiin. Ensimmäisen kerran silmiini pistivät Akselista tutut nimet maaliskuussa, lukiessani lehdistä puolueiden kunnallisvaalien ehdokkaiden nimiä. Tuimala ja Lehtiranta, Akselin johtoryhmän nimiä, taloudellisten päätöksien tekijöitä. Heräsi seuraavia kysymyksiä mieleen, jotka vasta vahvistuivat lopullisten ehdokaslistojen tultua julkisiksi ja panivat kirjoittamaan.

– Miksi erittäin vaativassa tehtävässä pandemian aikana johtavat viranhaltijat pyrkivät poliittisille luottamuspaikoille, kun pitäisi selvitä pandemiasta ja sen jälkeisestä ajasta?

– Onko lain mukaan mahdollista tulla valituksi valtuutetuksi kunnan johtavassa virassa, kunnan omistavan yhtiön tai kuntayhtymän johtavassa virassa olevan?

– Eikö Akselin talousvaikeuksissa ja tulevaisuuden kehittämisessä ole kylliksi tehtäviä? Etenkin, jos tulevan SOTE:n mukana kunnan verotuloista lähtee vuosien 2021 – 2022 keskiarvon verran sosiaali-  ja terveyspuolen rahoja. Eli, jääkö kunnalle mitään jäljelle koulutukseen jne. Luulisi olevan kiireinen aika pistää Akselin budjetti suuta myöten suppuun. Ei ainakaan kasvua. Toiminnan tehostamista.

– Onko moraalisesti oikein, että toisen kunnan kuntayhtymässä johtavassa asemassa oleva henkilö hakeutuu naapurikunnan puolueen listoille ehdokkaaksi? Asian tekee mielestäni vieläkin kiinnostavammaksi se, että jos tulet valituksi, edustat virka-aikana työnantajaasi ja luottamustehtävässä naapurikuntaa, jolla voi olla hyvinkin eriävä kanta esimerkiksi tulevan SOTE:n valinnoissa, kun ratkotaan tuottamiskelpoisia yksiköitä.

– Kysynkin nykyisiltä kuntien virkamiehiltä ja luottamushenkilöiltä, kuinka moni teistä tiesi tai oli tullut informoiduksi johtavien henkilöiden nykyisistä poliittisista luottamustoimista tai hakeutumisesta ehdokkaaksi. Kuinka moni on hyväksynyt kyseiset toimet ja ehdokkuudet?

– Oliko Maskun viimeviikkoisella keskusvaalilautakunnan kokouksella jotain tekemistä Susanna Lehtirannan nimen poistamiseen listoilta vai huomasiko hän itse esteellisyyden?

Lopuksi esitän, että Akselin luottamuselimet käsittelevät edellä kuvatun kaltaiset tilanteet mahdollisten esteellisyyksien esille tulemiseksi tulevaisuuden kannalta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *